İşyerlerinde Uyulacak İSG Kuralları Talimatnamesi

İşyerlerinde Uyulacak İSG Kuralları Talimatnamesi

GENEL KURALLAR

1. İşyeri ilan tahtası veya panosuna, işyerinin muhtelif kısımlarına asılmış bulunan işçi sağlığı ve iş güvenliği kuralları okuyun ve bu kurallara uyun.
2. Uyarı levhalarının yerleri ilgili ve sorumluların haberi ve izni olmadan değiştirmeyin.
3. İşin gereği olarak şahsınıza verilen kişisel koruyucuları (baret, çelik burunlu bot, gözlük vs.) devamlı olarak kullanın. Bu malzemeleri eskitir, kırar veya kaybederseniz amirinize haber vererek derhal yenisini alın. İşyerinizin gereği ve kendi can güvenliğiniz için bu koruyucuları almadan iş başı yapmayın.
4. Şahsınıza verilen kişisel koruyucuları iyi ve temiz bir şekilde kullanın.
5. Beraber çalıştığınız iş arkadaşlarınızı kazaya uğratmayacak şekilde çalışın.
6. İşyerinizde çalıştığınız sürece sivri uçları veya keskin kenarları bulunan malzeme ve atıkları gelişigüzel atmayın ve ortalıkta bulundurmayın.
7.İşyeri sahası içinde hiçbir şekilde yatmayın ve uyumayın.
8. Girilmesi yasak olan yerlere girmeyin.
9. İşyeri içinde veya civarında bulunan deniz, havuz su birikintisi, dere gibi yerlere kesinlikle girmeyin. İşyeri sahası içinde bu gibi yerlerde çalışmanız gerekiyorsa ilgili ve sorumluların gerekli güvenlik tedbirlerini almasından sonra sadece işin gereği olarak girin.
10. İşyerinden izinsiz ayrılmayın. Misafir, arkadaş veya akraba kabul etmeyin.
11. Meydana gelen veya gelebilecek en ufak bir iş kazasını ilgili ve sorumlulara mutlaka bildirin.

YANGINLA İLGİLİ KURALLAR

12. Sigara içilmesi yasaklanan yerlerde sigara içmeyin, ateş yakmayın, açık alevli cihazlar kullanmayın, kaynak yapmayın.
13. Yağ, akaryakıt, boya veya organik tozlar gibi parlayıcı maddelerin yangınlarında ve alçak gerilim tesislerindeki yangınlarda su kullanmayın.
14. Parlayıcı sıvılar, yağlar ve boyalardan meydana gelen yangınlarda, içinde köpük, karbon tetra-klorür, karbondioksit ve bikarbonat tozu bulunan yangın söndürme cihazlarını kullanın.
15. Gerilim altındaki elektrik tesis ve cihazlarında çıkan yangınlarda karbondioksit, bikarbonat tozu içeren yangın söndürme cihazları kullanın.

ELEKTRİKLE İLGİLİ KURALLAR

16. Elektrik arızalarını elektrikçiye veya elektrik servisine haber verin.
17. Sorumlu ve yetkili elektrikçiden başkasının elektrik işleri ile uğraşması kesinlikle yasaktır.
18. Pano veya tablo çevresine su dökmek veya ıslatmak tehlikeli ve yasaktır.
19. İş yerinin muhtelif kısımlarında yer alan enerji nakil hatlarına herhangi bir nedenle yaklaşmayın ve dokunmayın. Ayrıca bu hatlara demir boru ve buna benzer metal malzemeleri yaklaştırmayın.
20. Hat, motor, sigorta ve diğer bütün elektrik tesis ve tesisatlarında tehlike mevcuttur. Bu gibi yerlerde yapılacak işlemler yalnızca yetkili kişiler tarafında ve gerilim olmadığı zamanda yapılmalıdır.
21. Yer altındaki elektrik kablolarına, boru veya kazık çakmayın.
22. Elektrikli el aletini kullanmadan önce sağlamlığını kontrol edin.
23. Güvenlik topraklaması arızalı olan cihazı kullanmayın.
24. Dar ve rutubetli yerlerde küçük gerilimle (42 volt) çalışın.
25. Hareketli ve döner kısımları korumasız aletleri kullanmayın.
26. Elektrikli aletle parlayıcı ve patlayıcı ortamda çalışmayın.

Alttaki yazıyı imzasını alacağınız personele elle yazdırma imkanınız varsa bilgisayar çıktısı olmasından daha iyi olacaktır.

İşyeri tarafından tutanak halinde hazırlanan “İŞ YERİNDE UYULACAK İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ KURALLARI TALİMATNAMESİ” ni okudum. Bir suretini aldım, diğer suretini de işyerine verdim. Tutanakta açıklanan kurallara uyacağımı beyan ve kabul ederim. İşbu tutanağı tam sıhhatte olarak, kendi rızamla bilerek ve isteyerek imzaladım. 

Bu alana da Tebliğ Eden ve Tebellüğ Eden kısımlarını ekleyin.

Paylaş

Benzer Yazılar

Sonraki
« Prev Post
Önceki
Next Post »