Fırın ve Ocaklarda Tasarruf

Malum ekonomik kriz yaşadığımız dönemde (her ne kadar yok deseler de var ben sizi uyandırayım) enerji tasarrufu yapmak daha az 3-5 kuruş kar etmek bile bize ilaç gibi gelebilir. Ben bu yazımda sizlere fırın ve ocak kullanırken dikkat edilmesi gereken tasarruf yöntemlerinden bahsedeceğim.
  • Gerekmediği sürece, yemeği pişirirken tencerenin kapağını açmayınız. Kapağı her açtığınızda tenceredeki sıcaklık 25 ila 35 santigrat derece arasında düşüşe uğrayacaktır.
  • Mümkünse yiyecekleri mikrodalga fırınlarda ısıtınız. Aynı miktarda yiyeceği ısıtmak için mikrodalga fırın, klasik fırına göre yaklaşık yüzde 66 daha az enerji tüketmektedir.
  • Yemek pişirirken tencerenizin kapağı sıkıca kapalı ise pişirme tamamlanmadan 2-3 dakika önceden ocağı kapatabilirsiniz. Zira tencere içindeki sıcaklık yemeğin pişmesi için yeterli olacaktır.
  • Kıtır ekmek seviyorsanız ve o gün fırında bir yemek yaptıysanız ekstra enerji harcamadan kıtır ekmek yapabilirsiniz. Nasıl mı? Şöyle ki; fırında yemek piştikten sonra fırın içerisindeki ısıyı 15 ila 30 dakika arasında muhafaza edebilir. Bu süre de kıtır ekmek yapmak için yeterli bir süredir.
  • Kapaksız kaplarda yemek pişirmeyiniz. Kapaksız olan kaplarda yemek pişirirken 3 kat daha fazla enerji harcamış oluyorsunuz.
  • Ev hanımları bilir basınçlı tencereleri yani evlerimizde kullandığımız düdüklü tencereleri kullanırsak diğer tencerelere göre daha çabuk yemeği pişirebiliriz. İşte bu tip basınçlı tencereleri kullanarak enerjiden de tasarruf etmemiz mümkün olacaktır.
  • Cam ve seramik kaplar, metal kaplardan daha uzun süre ısıyı tutar. Kızartma ve pişirme sıcaklığı; cam ve seramik kaplar kullanıldığında 15 santigrat dereceye düşürebilirsiniz.
  • Fırını ön ısıtıcıda çalıştırmayınız. Yani yemeği fırına koyduktan sonra ısıtıcıyı çalıştırınız. Yüksek sıcaklık gerektiren yiyecekler hariç fırında ön ısıtıcı programını kullanmayınız.
  • Fırınları odayı ısıtmak için kullanmayınız. Bu durum hem tehlikeli hem de çok pahalı olabilir.
  • Fırın içinde havanın rahatça hareket edebilmesi için fırın ile tepsi arasında 5 santimetre boşluk bırakılmalı. Bu durum hem iyi bir hava sirkülasyonunu hem de yemeğin daha hızlı ve iyi pişmesini sağlar.
  • Sebze yemeğini yaparken az su kullanın. Yüksek sıcaklıkta pişirmeye başlayınız. Buhar çıkmaya başladıktan sonra düşük sıcaklıkta pişiriniz. Yüksek sıcaklıkta pişirmeye devam ederseniz hem çok fazla enerji harcanır hem de yiyeceklerin besin değeri düşer.
  • Fırın satın alırken dikkat etmeniz gereken en önemli unsur hava ve ısı sızdırmaz olması ve az enerji tüketen olmasıdır. Fırın çalışırken elinizi fırının kapağına koyduğunuzda sıcaklık hissediyorsanız o fırında ısı yalıtımı yoktur ve fazla enerji tüketimine sebep olur.
  • Düşük sıcaklık şartlarına fırını ayarlayarak, yiyeceği yavaş pişirerek enerji tasarrufu sağlamış olursunuz.
  • Yemeği pişirmek için kullandığınız malzemelerin (tencere, tava, tepsi vs.) tabanları düz olmalıdır. Alev malzemelerin tabanına tam olarak temas etmeli kenarlarından taşmamalıdır. Özellikle çay yaparken başımıza gelir. Çaydanlığın yanından taşan alevler sadece enerji israfıdır, suyun daha çabuk kaynamasını sağlamaz.


Kaynak: Çevre ve Orman Bakanlığı Enerji ve Su Tasarrufu Dosyası

Paylaş

Benzer Yazılar

Sonraki
« Prev Post
Önceki
Next Post »