Yürüyen Merdivenlerde Güvenlik


Son yıllarda haberlerde asansörlerin ve yürüyen merdivenlerin çok fazla yaralanmalı ve ölümlü kazalara yol açtığını görebiliyoruz. Özellikle de AVM, metro girişleri ve bunlar gibi yerlerde kullanılan asansörler ve yürüyen merdivenler hem sizler için hem de çocuklarınız için çok tehlikeliler. Umuma açık olan yerlerde kullanılan asansörler, yürüyen merdivenler yılda en az 1 kere periyodik muayeneden geçmesi gerekir ve uygunluk raporu almış olması gerekir. Asansörlerde dikkat etmeniz gereken şey asansörde bulunan etiketin YEŞİL renkte olması ve bir sonraki muayene tarihinin geçmemiş olmasıdır. Ama ben size bugün yürüyen merdivenlerdeki tehlikelerden bahsetmek istiyorum.
YÜRÜYEN MERDİVENLERDE ÇOCUKLARIN GÜVENLİĞİ İÇİN ALINACAK TEDBİRLER
Çocukların yürüyen merdivenlerde güvende olması için ailelerin dikkat etmesi gereken hususlar ise şöyle sıralanıyor:
  • Yürüyen merdivenleri çocuklarınızın oyuncak olarak görmemeleri için elinizden geleni yapın. Oyun oynarken çocuklarınıza eğlenceli olarak gözükebilir, fakat ölümcül sonuçlara yol açma tehlikesi mevcuttur.
  • Merdiven basamağı ile yan duvar arasındaki sıkışmaları önlemek amacıyla çocukların merdivenin ortasında durmalarını sağlayın ve ellerini bırakmayın.
  • Küçük çocuklarınızı kucağınızda dikkatlice taşıyın. (Özellikle 5 yaş ve altı çocuklar için)
  • Yumuşak, kıvrılabilen ayakkabılar ve kauçuk sandaletler özellikle tehlikeli olabilmektedir, yürüyen merdiven bulunan bir yere gideceğiniz zaman çocuğunuza bu tarz ayakkabılar giydirmemeye gayret edin.
  • Birçok alışveriş merkezinde zaten yasak olan pusetleri yürüyen merdivenlerden çıkarmayın. Yürüyen merdivenlerin başında duran babalar çocuğunuzun güvenliği içindir. Yanınızda puset varken mümkün olduğunca asansör kullanmayı tercih edin. Yürüyen merdiven üzerindeyken pusetten düşmeler de çok sayıda yaralanmaya neden olmaktadır.
  • Yürüyen merdivene binerken ve inerken çocukları denetleyerek, merdiven başında sıkışmaların meydana gelmemesini sağlayın.
  • Ayakkabıların bağcıklarını kısaltın. Ayakkabı ve elbise bağcıklarınızın mekanizmaya sıkışmayacak şekilde bağlanmış olduğundan emin olun.
  • Yürüyen merdivenlerde acil durdurma düğmelerinin bulunduğunu unutmayın. Çocuğunuzun sıkışması durumunda bu düğmeye basmakta veya düğmeye basılması için yardım istemekte tereddüt etmeyin.
Maslaktaki Yürüyen Merdiven Kazası Hakkında
İşte Maslak-Ayazağa Metro istasyonu girişindeki yaşanan yürüyen merdiven kazasına ilişkin yapılan o açıklama:
Maslak-Ayazağa Metro İstasyonu'nda giriş bölümündeki yürüyen merdiven revizyon (şaft rulmanlarının değişimi) nedeniyle kapatılmış, giriş ve çıkış bölümüne bariyerler konulmuştur.
27 Şubat tarihinde saat: 17.01'de bakıma alınan yürüyen merdivenin üst giriş tarafındaki yolcu girişini engelleyici bariyer kimliği tespit edilemeyen bir kişi tarafından kaldırılarak kenara alınmıştır. Ardından bazı yolcular kullanıma kapalı ve bakım halinde olan, çalışmayan merdiveni kullanmaya başlamış ve yine bu yolculardan bazıları yürüyen merdivenin çalışmadığını ve çıkış kısmının kapalı olduğunu fark edip geri dönerek sabit merdiveni kullanmışlardır. Fakat bazı yolcular yürümeye devam etmiş ve merdivenin çıkışında bulunan bariyerin de yine kimliği henüz belirlenemeyen vatandaşlar tarafından kaldırması sonucu merdiveni kullanmışlardır. Belirli bir sayıda vatandaşın merdivende birikmesi sonrası revizyondaki merdivenin üzerindeki yük arttığı için merdiveni sabit tutan bağlantı elemanları kopmuş ve merdiven basamakları kaymaya başlamıştır. Bu esnada bir yolcumuz kopan basamaklar arasındaki boşluğa düşmüştür.
Haber Kaynağı: https://www.sabah.com.tr/yasam/2018/03/26/yetkililerden-yuruyen-merdiven-kazasi-hakkinda-aciklama 
ÖNEMLİ: Yürüyen merdivenler eğer herhangi bir sebepten dolayı çalışmıyorsa ve önüne engel koyulmadıysa sakın kullanmayın ve en yakın görevliye haber verin. Aksi takdirde yürüyen merdiven kazası kaçınılmaz olur ve birilerine büyük zararlar verebilir.
 NOT: “Asansör İşletme, Bakım ve Periyodik Kontrol Yönetmeliği”ne göre iş yerleri, evler, AVMler, hava alanları vs. bulunan tüm asansörlerin yılda 1 kez TÜRKAK (Türk Akreditasyon Kurumu)’dan akreditasyonunu almış olan firma tarafından periyodik olarak kontrol edilmesi zorunludur.

Paylaş

Benzer Yazılar

Sonraki
« Prev Post
Önceki
Next Post »