İş Kazaları ve İstatistikleri


İş kazası, kişinin çalışma hayatında 5510 sayılı Kanunda sayılan hallerden birinde meydana gelen ve sigortalıyı bedenen veya ruhen engelli hale getiren olaydır.
5510 sayılı Kanunda sayılan iş kazası halleri ise şunlardır:
  • Sigortalının işyerinde bulunduğu sırada,
  • İşveren tarafından yürütülmekte olan iş nedeniyle
  • Bir işverene bağlı olarak çalışan sigortalının, görevli olarak işyeri dışında başka bir yere gönderilmesi nedeniyle asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda,
  • Hizmet akdi ile çalışan emziren kadın sigortalının, iş mevzuatı gereğince çocuğuna süt vermek için ayrılan zamanlarda,
  • Sigortalıların, işverence sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere gidiş gelişi sırasında,
  • Kendi adına ve hesabına bağımsız çalışıyorsa yürütmekte olduğu iş nedeniyle

meydana gelen olaylardır.(1)
“İş kazası nedir?” bu konuda herkesin az çok bir fikri vardır. İnsanlar daha da bilinçlenmeye başladı. Önceleri verdiğim eğitimlerde, “İş Kazası sizce nedir?” diye sorduğumda boş boş (herkes değil bilenleri tenzih ederim) bakarlardı bana. Şimdi sorduğumda çok büyük bir çoğunluk en kötü ihtimal örnek ile anlatabiliyorlar.
İş Kazalarına birkaç basit örnek verelim;
  • “İşyerinde birileriyle kavga etmek”
  • “İşyerinde bulunan halı sahada maç yaparken sakatlanmak”
  • “Servisle veya işveren tarafından temin edilen bir araçla işe gidip gelirken geçirilen kazalar”
Geçmişteki iş kazaları sayılarını incelemek gerekirse.
Bu istatistikler açıkça gösteriyor ki 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu yürürlüğe girdikten sonra (2013 yılı itibariyle) iş kazalarında çok ciddi bir artış var. Sizin bu konudaki yorumunuzu bilemem ama benim mesleğim gereği eğitimlerde açıklayamıyorum ve yorumu dinleyicilerime bırakıyorum.
6331 Sayılı Kanunumuz çıktıktan sonra kanun bize iyi gelmedi iş kazaları iki katına çıktı her şey daha kötüye gidiyor!? Kesinlikle alakası yok! Kanundan sonra işverenler, işçiler ve hastaneler bu konuya biraz daha dikkat etmeye (kibarca cezai yaptırımlardan tırsmaya) başladılar. Ceza almamak için işyerinde olan her türlü kazayı bildirmeye başladılar. Tek sebebi budur bunun başka bir açıklaması söz konusu bile olamaz. Ama şunu da söylemeden geçemeyeceğim hala iş kazalarının birçoğu SGK ya bildirilmiyor maalesef. Bildirmek için illa birisinin uzuv kaybı yaşaması, bedensel veya ruhsal sorunları olması veya ölmesi gerekiyormuş gibi bir düşünceye sahipler. İş kazası, iş kazasıdır. Hepsini kazadan sonra 3 iş günü içerisinde SGK’ya bildirmek zorundasınız. Unutmayın!
Ek Bilgi: İş kazası geçirmiş olmanız tazminat alacağınız anlamına gelmez. Buna mahkeme bilirkişi raporunu dikkate alarak karar verir.
Sizin de bu konu hakkında düşündükleriniz varsa çekinmeden yorum yazabilirsiniz. Vakit ayırıp okuduğunuz için teşekkür eder, kazasız belasız günler geçirmenizi dilerim.

Paylaş

Benzer Yazılar

Sonraki
« Prev Post
Önceki
Next Post »